Skip to main content

Generationsskifte på Prenad

Trygg överlämning mellan Lars och Andreas

Lars Nilsson och Andreas Johansson har arbetat tillsammans i många år. Hela tiden med stort engagemang för Prenads kunder och medarbetare. När Lars går i pension från tjänsten som avdelningschef vid halvårsskiftet lämnar han över till Andreas som han själv rekryterade till Prenad för över 20 år sedan.

Under sina många år inom företaget, och hela yrkeslivet i branschen, har Lars utvecklat verksamheten och tagit personalstyrkan på serviceavdelningen från 8 till 38. Genom att våga ta modiga beslut har han tagit ut riktningen och gjort Prenad till ett namn som de flesta på orten känner till. Våga ta beslut som att flytta in i nya lokaler tillsammans med de som då var största konkurrenterna – Bravida. Våga lita på sin fingertoppskänsla vid rekrytering och våga avstå från möjlig internrekrytering för att få behålla de absolut bästa hantverkarna som just hantverkare.

– Lars har bidragit med så många goa skratt, man hör när han är i byggnaden, berättar Andreas glatt och fortsätter: Han ser det lilla i det stora och avdelningen blir som en liten firma där alla är engagerade på ett personligt plan. För mig är han en förebild som också fått mig att inse att på en liten ort görs lika många affärer under barnens fritidsaktiviteter som på kontoret.

Med öga för utveckling och tillväxt

När Lars var liten hade hans far en egen liten rörfirma, men önskade att sonen skulle utbilda sig till optiker. Någon som inte lockade Lars. I stället läste han till VVS-ingenjör i Malmö och fick snart en utvecklingsidé för sin fars firma. I samma by fanns nämligen en annan liten firma och Lars såg fördelar med att, i stället för att konkurrera med varandra, jobba tillsammans och slå ihop verksamheterna. Så blev det också när han så småningom tog över sin fars firma. När Prenad många år senare skulle etablera sig i trakten hörde de av sig till Lars för att köpa upp hans firma. Lars sa först nej, men 1999 sålde han firman till Prenad och rekryterades som filialchef.

Andreas lyckades med en kreativ ansökan

2001 hade Andreas bestämt sig för att han ville bli rörläggare och kontaktade Lars som till en början inte var så intresserad. Men efter en hel del tjat och uppvisade färdigheter med en kreativ skriftlig ansökan där han lagt in foto på sig själv blev Lars allt lite imponerad och Andreas välkomnades in hos Prenad. Under många år som montör, men senare i rollen som projektledare.

Renodlad serviceavdelning

På Prenad är avdelningscheferna mycket engagerade och försöker skapa tid och arbetssätt för att göra det vardagliga mer strukturerat. Andreas fokuserar nu på att organisera en sammanslagning mellan Klippan och Ängelholm till en renodlad serviceavdelning och att geografiskt utöka företagets upptagningsområde. Målet är att hitta rätt struktur och funktioner för verksamheten, rätt kompetens samt en optimal kommunikations- och möteskultur.

– Allt vad vår serviceavdelning gör och levererar blir en bedömning av hela varumärket Prenad så det är viktigt att allt håller hög klass. Genom att ha duktigt folk inom nya teknikområden och kunna erbjuda helhetslösningar kommer vi att ta in många nya jobb, förklarar Andreas som låter nyrekryteringarna få ta tid. Visionen är att inom 10 år ha utvecklat tekniksidan och tagit marknaden för projekt inom energibesparing. Samt dubblat omsättningen.

Goa kollegor på Prenad

Lars och Andreas har jobbat så länge tillsammans att de vet hur den andre skulle agera i olika situationer, och de har ett äkta kamratskap och förtroendekapital. Andreas är ett känt ansikte i organisationen och överlämningen får ta tid, närmare ett år.

När vi är på väg att avsluta intervjun sticker Lars in ett omtänksamt råd till Andreas:

– Jag känner mig helt trygg i att lämna över till Andreas, men måste lyfta det faktum att det svänger i vår bransch: ibland är det för lite att göra, ibland är det för mycket. När det blir för mycket eller kör ihop sig – ta hjälp!

Andreas uppskattar att Lars räcker ut en hand och trots att Lars nya vardag kommer att fyllas med golfspel, trädgård och barnbarn har han lovat att aldrig vara långt borta om Andreas behöver hjälp.